2020-11-16 12:33:19

____________________________________________________________ DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA, VUKOVARA I ŠKABRNJE - 18. STUDENI 2020.

Dragi učenici i poštovani roditelji,

18. studenog obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Tog su dana 1991. godine, nakon tri mjeseca herojske obrane, JNA i srpske paravojne postrojbe, slomile otpor hrvatskih branitelja.

Vukovar je od 24. kolovoza 1991., napadalo 45 000 srpskih vojnika, a branilo ga tek 1800 hrvatskih branitelja, koji su svakodnevno bili izloženi bombardiranju, granatiranju i tenkovskim napadima.

Simboli Vukovarske borbe su Trpinjska cesta, Vukovarska bolnica i farma Ovčara, gdje su hrvatski branitelji i civili ubijeni i bačeni u masovne grobnice.

Najznačajnija imena obrane Vukovara, uz mnogobrojne heroje, bili su general Blago Zadro, liječnici vukovarske bolnice Vesna Bosanac i Juraj Njavro, te novinar Siniša Glavašević, koji je svojim tekstovima bodrio Vukovarce.

U razdoblju agresije na Vukovar poginulo je oko 550 branitelja i 1700 civila, a oko 8000 Vukovaraca odvedeno je u srbijanske koncentracijske logore. Mnogi od njih do danas nisu pronađeni, dok je u progonstvo otjerano 22 000 Vukovaraca.

Jedan je to od najvećih ratnih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Bitka za Vukovar imala je veliko značenje za tijek i ishod Domovinskog rata, a branitelji Vukovara nanijeli su neprijatelju teške gubitke i spriječili daljnje pohode na Hrvatsku.

Na isti dan, 18. studenoga 1991. godine, započeo je napad na Škabrnju; malo mjesto na području Ravnih kotara. Postrojbe JNA i srpske paravojne postrojbe, ušle su toga ponedjeljka u selo i ubile su 84 mještana Škabrnje; 26 branitelja i 58 civila (žena, djece i staraca), a selo su spalili i srušili do temelja.

Sudbina Vukovara i Škabrnje danas nam je podsjetnik na sve žrtve za domovinu Hrvatsku i opomena za čuvanje slobode kao najveće vrijednosti.

Zato ovaj Dan sjećanja obilježavamo s posebnim poštovanjem prema braniteljima i svima onima koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku.

 


Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb